Framtid blir nutid

Framförhållning är numera det enda rätta, särskilt i massmedia. En stor del av SVT:s totala sändningstid används till reklam för allt som ska komma sedan, söndagskvällarna fylls exempelvis av budskap om vad nästa fredag ska medföra. Och nyss hörde jag en programledare fråga nyhetsuppläsaren vad de kommande Eko-nyheterna skulle handla om. Han fick tydligt svar och som lyssnare fick man därmed nyheterna en helt timma innan de egentligen fanns. Public service i kubik.

Jag tror att eländet smög sig in redan för flera decennier sedan, med kvällstidningarnas fetstilta onsdagslöpsedlar: ”Hela nästa veckas TV redan i dag!” Fast på den tiden fanns åtminstone program som började när signaturen tystnade. Numera följs signaturfanfarerna allt oftare av att programledaren mässar länge om vad programmet ska handla om framöver och vilka gäster man kommer att ha i studion. När den listan är genomgången, tutar signaturen en gång till, innan det hela äntligen sätter igång. Då har man alltså redan i förväg, varenda dag, mellan vartenda program, fått höra och se allt om det.

Snart blir det nytt år och inför det har förstås alla tidningar intervjuer med någon expert, som förväntas tala om hur det ska bli med allting. Med ännu bättre teknik kanske nästa ”Årets julklapp” kan avslöjas innan januari är slut. Och inte är det otänkbart att vi i god tid kan få veta vad våra egna julklappar innehåller, så att vi kan gardera oss mot ännu fler överraskningar.

Riktigt varför de ansvariga verkar tro att vi vill veta allting i förväg och var gränsen går, är svårt att veta. Svaret får vi kanske någon gång i en oviss framtid. Vilket faktiskt känns ganska bra.

Om Åke

Statligt subventionerad dagdrivare, fotograferar natur och gatuliv, skriver i perioder. Bor i Angered (nordöstra Göteborg), nära Lärjeån. Favoritmusik: Gott och blandat, gärna jazz. Favoritsport: Att hoppa över sportsidorna. Favoritlag: Tryckfrihetsförordningen,
Det här inlägget postades i Tid. Bokmärk permalänken.