Kort om kort

Man fotar åtskilligt som man inte är helt säker på att man borde. Åtminstone i mitt fall och det har sina skäl. En gång, som ung och osäker nybörjare, följde jag med kameran renoveringen av ett gammalt hus. Jag hade varit där ett par gånger, när jag hörde en nedlåtande replik bakom ryggen: ”Va ska de va bra för å ta kort på sånt?”

Repliken fälldes av en äldre man, och just det fick mig att tvivla ännu mer på mitt omdöme; min uppväxt hade inpräntat att äldre människor alltid vet vad som är vettigt —   och därmed ”insåg” jag att det jag gjorde inte var något att ha. Jag gav upp projektet.

Sluta fotografera kunde jag bevisligen inte, men den där repliken kan fortfarande anfalla när som helst, när jag står framför ett motiv. Med åldern följer dock den fördelen att man alldeles själv kan besvara frågan:

Känns det bra, så är det bra.

Om Åke

Statligt subventionerad dagdrivare, fotograferar natur och gatuliv, skriver i perioder. Bor i Angered (nordöstra Göteborg), nära Lärjeån. Favoritmusik: Gott och blandat, gärna jazz. Favoritsport: Att hoppa över sportsidorna. Favoritlag: Tryckfrihetsförordningen,
Det här inlägget postades i Bilder, Tid. Bokmärk permalänken.