Motiv, motivation

“Gatufoton är tråkiga”, säger en del. Det händer ingenting; folk på väg till eller från något, gående mellan olika butiker, eller sittande på en uteservering. Vardagen är faktiskt ganska händelselös – om man ser den så.

Fotografen kan försöka se den på annat sätt, fånga detaljer i ”det händelselösa”, så att det blir intressant. En gatubild kan gärna vara lite ”underlig” och det är inte så viktigt vem, och ibland inte ens vad, den föreställer. Men något ska man bli nyfiken på – märkligt ljus, en originell komposition, ett förbifarande ansiktsuttryck.

Gatufotografen ska vara beredd på att en fotosväng på stan inte alltid blir vad man hoppas. Men den blir alltid något, om man tänker framåt: om inte fotografer hade knatat runt på gatorna förr i tiden och fångat folk på bild, hade vi inte vetat så mycket om hur det var då – och om ingen dokumenterar nutidens vardagsliv, får framtiden mindre möjlighet att förstå hur vi hade det.

Foto: Åke Järnpil.

Om Åke

Statligt subventionerad dagdrivare, fotograferar, skriver i perioder. Bor i Angered (nordöstra Göteborg), nära Lärjeån. Favoritmusik: Gott och blandat, gärna jazz. Favoritsport: Gatufoto. Favoritlag: Tryckfrihetsförordningen.
Det här inlägget postades i Gatufoto. Bokmärk permalänken.